Про «один бекерель на кіло харчів»: японці прагнуть звернутися в ООН

Ми не раз розповідали на порталі «Аграрний тиждень. Україна» про громадську ініціативу японців, які започаткували унікальний проєкт і вже десятий рік поспіль допомагають зберегти здоров’я людям, що живуть на радіоактивно забруднених територіях у країнах, що зазнали ядерних аварій, повідомляє портал a7d.com.ua.

 

  Ініціатор Японського проєкту в Україні житель Сайтами Джунічі Ковака (на світлині зліва, фото з доцентом Миколою Лазарєвим) упевнений, що завдяки зниженню забрудненості харчових продуктів радіонуклідами люди можуть позбутися болів, спричинених внутрішнім впливом радіації, яка пошкоджує м’язові й нервові клітини організму. Про це повідомляє сайт ВБФ «Журналістська ініціатива» – інформаційний партнер Японського фонду майбутніх поколінь (стаття «Японський проєкт: дослідження «чорнобильського» болю»).

 

На новому етапі розвитку соціального проєкту важливим стає також інформаційний напрям, що передбачає, зокрема, активнішу участь громадського об’єднання – Асоціації освітян за безпечне майбутнє – та "чорнобильських" і журналістських організацій в поширенні знань про способи захисту здоров’я людей, а надто дітей і молоді, від внутрішнього опромінення. Останнє часто стає причиною так званого чорнобильського болю, про що пише очільник Японського фонду майбутніх поколінь у журналі, який видає фонд пана Коваки.

 

Громадські активісти з Сайтами звертають увагу міжнародної спільноти на потребу знизити чинні стандарти на вміст радіоактивного цезію в харчових продуктах до 1 Бк/кг (Бк – одиниця виміру активності радіонукліда) – це той показник чистоти харчів, що даватиме змогу не наражати людський організм на небезпеки внутрішнього опромінення, наслідком якого стають болі й захворювання. Коли дослідники фіксували середній показник забрудненості продуктів – 5 Бк/кг, у більшості дітей, які в районах, прилеглих до зони відчуження ЧАЕС, споживали звичайні місцеві харчі, симптоми захворювань проявлялися, а після зниження рівня до менш як 1 Бк/кг школярі почувалися здоровими (звернімо увагу: в Україні припустимий норматив вмісту 137Cs у молоці – 100 Бк/л, у Японії – 50 Бк/л).

 

  Докладніше про це пише друкований щомісячник (видається японською мовою), який на батьківщині пана Коваки передплачують небайдужі активісти фонду. Частину їхніх доброчинних внесків і коштів від продажу видання очільник організації надає для розвитку Японського проєкту в Україні, оздоровлення дітей у школах Овруцького, Народицького районів Житомирщини, а також кількох районів Київщини та Полтавщини, де проживають сім’ї переселенців з колишнього Чорнобильського та Поліського районів столичної області.

 

Дослідник настійно радить, приміром, жителям Полісся не вживати дарів лісу, особливо грибів – найбільших накопичувачів радіоактивних речовин. А серед його висновків з проведеної останніми роками роботи є й такий: і в Україні, і в Японії чинний стандарт вмісту цезію-137 у харчових продуктах не може захистити здоров'я людини, отож не втомлюється повторювати, що треба знизити міжнародний норматив для харчових продуктів до 1 Бк/кг. З цією пропозицією японці мають намір звернутися до ООН як компетентної міжурядової організації.

 

Саме тому наш портал підтримує інформаційну акцію «Здоров’я майбутніх поколінь» і долучається до висвітлення важливих питань, пов’язаних, зокрема, з виробництвом і споживанням чистих від радіації продуктів харчування.

 

Наталія Черешинська