«Здоров'я дітей поліпшилося» – полтавці за Японський проєкт

На Полтавщині є села Овсюки й Нові Мартиновичі, серед жителів яких багато переселенців з Полісся, зокрема з зони відчуження Чорнобильської АЕС. Вони не лише чули про Японський проєкт в Україні, а й беруть участь у ньому.

 

Про деякі аспекти цієї співпраці розповіли в інформаційному сюжеті кореспонденти телеканалу «Центральний». Нині, в межах кампанії «Здоров’я майбутніх поколінь», журналісти нагадують, як полтавці оцінюють зроблене в попередні роки.

 

  Ігор Зубенко, директор Новомартиновицької школи, що в Пирятинському районі Полтавщини, вже кілька років входить до складу громадської організації «Асоціація освітян за безпечне майбутнє». Загалом ця організація охоплює 12 шкіл з Житомирщини, Київщини та Полтавщини; основний напрям діяльності асоціації – пропаганда здорового способу життя, безпечних умов проживання дітей і дорослих на територіях, забруднених внаслідок катастрофи на ЧАЕС.

 

Директор школи розповів, що співпраця з японцями розпочалася після приїзду їхніх громадських діячів до Нових Мартиновичів. Тоді на зустрічі з громадою під час бесіди гості порушили низку питань щодо безпечного харчування дітей і дорослих. Ініціатор Японського проєкту Джунічі Ковака запитав, що переважно їдять місцеві жителі. Деякі діти переселенців сказали, що коли влітку вони їздять на Полісся, вживають дари лісу – ягоди, гриби...

 

Зі слів пана Ігоря, тоді в селі вважали здоровим харчуванням усе, що зросло на землі. Але японський фахівець наголосив, що саме в ґрунті містяться радіонукліди, які потрапляють потім у рослини, а з ними – до організму людини. Особливо це стосується територій, наближених до зони відчуження ЧАЕС. Джунічі Ковака пояснив, що в Україні після Чорнобильської катастрофи діти потребують оздоровлення. Від 2012 року Японський фонд майбутніх поколінь вивчав ці питання й нині опікується тим, як можна зменшити забрудненість радіонуклідами харчових продуктів.

 

  За словами пана Коваки, Японський проєкт розпочинався як волонтерська допомога деяким українським сім'ям з дітьми, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Нині в дослідницькій роботі, зокрема пов’язаній з вапнуванням ґрунтів, удобренням земельних угідь калієм, очищенням від радіоактивних елементів таких основних продуктів тваринництва, як молоко, м’ясо тощо, є у японців консультанти – вчені в галузі радіобіології, медики.

 

«Можу сказати, що за ці роки здоров'я дітей поліпшилося, підвищилася якість харчування», – наголосив Ігор Зубенко в розмові з кореспондентами телеканалу «Центральний». На ці теми педагоги проводять виховні, просвітницькі бесіди з учнями та їхніми батьками. Діти відвідують оздоровчі табори, отож є результат у тому, що діти одужують, у цьому є певна заслуга пана Коваки, вважає директор школи.

 

      «У селі Нові Мартиновичі, коли знизили радіоактивне забруднення харчових продуктів, діти менше скаржаться на головні болі, менше стало хронічних хвороб у школярів, – написав цьогоріч у журналі, що видається в Японії, Джунічі Ковака. – Ми побачили, що рівень забруднення продуктів у 1,1 бекереля на кілограм – це найнижчий, за якого в організмі людини виникають больові симптоми, пов’язані з внутрішнім опроміненням» (бекерель – це одиниця вимірювання радіоактивності речовини). Виконавчий директор Японського фонду майбутніх поколінь вважає, що настав час підбити підсумки досліджень, проведених у 12 українських селах, і на підставі досягнутих позитивних результатів звернутися до міжурядової структури – Організації Об’єднаних Націй – та спонукати її переглянути стандарти радіоактивного забруднення харчових продуктів, які мають становити, на його думку, до 1 Бк/кг.

 

Пресслужба ВБФ «Журналістська ініціатива»

 

Фото Сергія Шевченка